All fields are required.

Close Appointment form

Ortodoncija

Ortodoncija je grana dentalne medicine koja se bavi ispravljanjem nepravilnosti zubiju i čeljusti te postizanjem pravilnog i najboljeg mogućeg međučeljusnog odnosa.

Prvi pregled kod ortodonta trebao bi biti u dobi od 6 do 7 godina s ortopantomogramom. Iako nema dobne granice za ortodontsku terapiju, optimalna dob za ulazak u terapiju je izmedu 10. i 14. godine života. Iznimno, kod nekih skeletnih anomalija, bolje je pričekati vrhunac pubertetskog i skeletnog  rasta i razvoja te tada započeti terapiju.

Isto tako, neke anomalije zahtijevaju nešto raniji pristup kako bi se iskoristio rast čeljusti te korigirao međučeljusni odnos prije nicanja svih trajnih zubiju.

Kod ulaska u terapiju, svakom pacijentu potrebno je uzeti otiske, intraoralne i ekstaroralne fotografije, analizirati RTG snimke (ortopantomogram i LL rentgenogram) te načiniti kompletnu analizu modela kako bi se mogla postaviti dijagnoza te sukladno tome odlučiti o smjeru i tipu ortodontske terapije.

Ispravljanjem dentalnih nepravilnosti postižemo poželjan estetski izgled zuba te reduciramo mogućnost zadržavanja hrane i nastanak karijesa. Isto tako, korigiramo funkciju kako bi se žvačne sile pravilno prenosile sa zubnih na parodontne i koštane strukture te očuvale zdravim cijeli žvačni i orofacijalni sustav.

1
Fiksni aparati
4
Mobilni aparati
3-N
Nevidljivi aparati
3-N
Myobrace traineri
retencija
Retencija